b5cc7c45-01e7-41d6-ab88-641352f49930

WakaWaka

WakaWaka (‘helder licht’ in het Swahili). Ze waren onderdeel van het benefietconcert Rebuild the Philippines met The Black Eyed Peas, media-aandacht in The New York Times, The Guardian, Daily Mail en CNN. WakaWaka Light is werelds meest efficiënte solar LED-lamp op de markt en brengt licht bij ‘off-grid’ gemeenschappen over de wereld. Send your light to the world!

Ontwikkelingshulp en filantropisch eigen belang

In Nederland zijn er door de jaren heen veel initiatieven geweest om ontwikkelingshulp te bieden aan derde wereldlanden. In de onschuldige jaren vijftig huppelden kleuters door de straten op zoek naar zilverpapier en melkflesdoppen voor de kinderen in Afrika. Niet veel later ging de Katholieke kerk op missie. Nieuw-Guineau werd het nieuwe Godsland en Limburgse nonnen namen met opgetrokken kousen het vliegtuig richting de verre verte. Eenmaal aangekomen schoot het nagellak van de zusters tenen. Ritmisch zwierende borsten, gebeitelde, door het gras ploegende peniskokers en groteske oorringen joeg hen de stuipen op het lijf. Biechtvader wees gegroet, zullen we maar zeggen.

De jaren daarna liepen westerse ontwikkelingshulp en de bestrijding van het communisme hand in hand. Pas na de val van de muur lijkt de hulp haar politieke en religieuze kleur af te werpen en zich te richten op de daadwerkelijke bestrijding van armoede. Bekende Nederlanders met filantropische jeukplekken in hun komkommertijd buiten beschouwing gelaten.

Het product

WakaWaka’s medeoprichter Wouter Moll legt het ons uit. WakaWaka ontwikkelt, produceert en verkoopt ‘high-tech low-cost’ lampen en opladers op zonne-energie. De lampen hebben een klein (iets groter dan een smartphone) en robuust design. De achterzijde is volledig voorzien van een zonnecel, de voorkant heeft twee scherpe lichtpunten en aan de zijkant is een USB-poort geplaatst. Dit alles maakt het een duurzaam en praktisch product dat niet alleen de westerse rugzakavonturier van dienst kan zijn, maar, veel belangrijker, gebieden zonder elektriciteit op een duurzame manier licht kan bieden.

Robin Hood

“WakaWaka werkt naar het Robin Hood-model”, zegt Wouter, “We verkopen onze producten in de westerse, welvarende landen tegen een marktconforme prijs. De winst die we daar maken gebruiken we om onze producten goedkoper aan te kunnen bieden in ‘off-grid’ gebieden in bijvoorbeeld Senegal of Tanzania. Buy one, give one. Hiermee dringen we het gebruik van kerosine lampen sterk terug. Van deze verouderde en gevaarlijke lichtbron zijn miljoenen mensen in ontwikkelingsgebieden afhankelijk. Dit gaan wij tegen door een duurzaam alternatief te bieden”.

Het begin

In 2008 kwamen Wouter en medeoprichter Maurits Groen elkaar bij toeval tegen. Wouter was aan het reizen door Costa Rica en hier liepen Maurits en hij elkaar tegen het lijf. Ze reisden samen, deelden visies, maar namen evengoed weer afscheid zonder de belofte van een wederzien. No corporate romance so far. “Terug in Nederland was er niet een gedeeld pad, totdat Maurits mij drie jaar later belde. Hij was net terug uit Zuid-Afrika. Hier had hij samen met Camille van Gestel, ook mede-oprichter van WakaWaka, een grootschalig project opgezet dat als doel had het WK-voetbal klimaatneutraal te maken. Dit werd bewerkstelligd door, simpel gezegd, gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Dit project was de kick-off van WakaWaka”.

“Aan de telefoon vertelde Maurits dat hij mij er graag bij wilde hebben. Ik was direct enthousiast en zag een samenwerking met Maurits absoluut zitten. Nu, een aantal jaar later, kunnen we met trots terugkijken op wat we met het team hebben neergezet.”

Sociaal Ondernemen

WakaWaka is moeilijk te typeren. Filantroop of onderneming? “We zijn een social enterprise”, zegt Wouter, “We functioneren als een corporate en gebruiken evengoed commerciële strategieën voor een perfecte marktpositionering. We onderscheiden ons van een “normale” onderneming doordat we niet streven naar een winstmaximalisatie, maar als doel hebben om over de wereld een zo groot mogelijke social impact te realiseren. Dit is ook voor mijzelf belangrijk, want ik ben wel een ondernemer en wil commercieel bezig zijn. Hier ligt ook mijn kracht. De hulp die we bieden om energiearmoede tegen te gaan in combinatie met het commerciële aspect maakt het voor mij ideaal. Hierdoor zijn we transparant en geloofwaardig. Ik ben er van overtuigd dat deze combinatie de toekomst van ontwikkelingshulp is.”

Wilt u weten of zo’n Wakawaka u echt op tijd genoeg licht verschaft om zo’n orang oetang op afstand te houden, bezoek hun website dan hier: http://nl.waka-waka.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>