vrijspraak-jomanda-in-zaak-sylvia-millecam-definitief

The Bad and the Ugly | Jomanda

Joke Damman. Paranormaal begaafd en in contact met de goddelijke sfeer die constant boven ons hangt. Haar bedrijf schoot in de jaren negentig omhoog en Jomanda werd een fenomeen voor zij die troost en hulp zochten in een wereld waar de wetenschap geen weet van had. “Op dat moment werd ik door onzichtbare handen haar kant op geduwd. Niemand zag die handen natuurlijk, maar ik voelde ze en ik wist zeker dat ze er waren”. De eerste scam artist in The Bad and the Ugly..

Heilig water

Er heerst een kerkelijke oerstilte in de nieuw aangezette biljartkamer van de Otterlose scoutingvereniging. Keuen veilig achter glas. Vaatdoeken gerangschikt aan de haken. Blauw bij blauw, rood bij rood. De verzameling kantinestoelen met hun buikkant gericht naar het podium. Vandaag geen bonte avond of touwknooplessen. Geen corvee. Vanavond gebeuren er wonderen, stond er op de folder.

Kareltje, een van de assistent-healers, schuift de levensfontein naar het midden. Met de verlengsnoer halen we het net. Misschien eerst nog even zeiken.

“Jo Jo”, fluistert hij naar het gordijn, “we kunnen beginnen hoor”. Het gordijn schuift opzij, een sierlijk dansende vrouw dwarrelt het podium op. Dit moet een ballerina zijn!

“Waauw”, komt er vanuit de zaal “ooooh”. De geurkaarsen vonken aan. Kareltje dompelt het laatste stuk worstenbrood in z’n straffe zwarte koffie.  De healing gaat van start.

Op betoverende wijze vertelt de verschijning over sferen in de lucht en het eeuwige geluk. De goddelijke wereld die alleen voor haar te zien is, de sleutel tot alles wat goed is. De sfeer geneest de wereld, zij is slechts een messias. Geen reden voor applaus.

“Huid..” roept zij hard. Haar dunne lippen trillen wat na. “Zijn er mensen die last hebben van hun huid?” Van half acht tot negen is het tijd voor huiden. “Het kan van alles zijn. Een steenpuist, wratjes, acne of huidkanker. Kom naar het podium en plaats uw linker(!), niet uw rechter, maar uw linkerhand in de fontein en loop daarna weer rustig terug naar uw stoel. In rijen alstublieft. Niet voordringen. Twee aan twee”.

“Mijn vouwwagen is naar de klote”, buldert een man achter de bar terwijl hij zijn Jupiler afschuimt. “Ssst”, snel tikt zijn vrouw hem aan, “Doe even normaal! Jomanda repareert geen vouwwagens schatje. Ze haalt ziektes uit je lichaam. Voor onze vouwwagen bellen we mijn broer wel, die maakt dat binnen een uur of twee”.

Van Joke naar Jomanda

Joke Damman, later bekend als Jomanda dan wel The lady of light, droomde op jonge leeftijd de onschuldige droom die vele meisjes hebben: de beste balletdanseres van de wereld worden. Hoewel de aanleg in haar spieren zat, bleek de top al op jonge leeftijd een onbereikbaar streven. Zoals velen slenterde zij van baantje naar baantje, het ene was niet leuk genoeg, het andere leverde te weinig op. Niet raars, tot dusver. Joke was een gewone Joke, zoals vele Jokes gewoon een leuke Joke zijn. Na enige jaren besloot zij haar jeugdliefde een nieuwe impuls te geven en opende een eigen balletschool. Hier, op een avond, schoot het een leerling in de rug. Die avond werd Joke Jomanda.

“Het meisje viel, iedereen schrok even. Het lijkt heel raar maar op dat moment werd ik door onzichtbare handen haar kant op geduwd. Niemand zag die handen natuurlijk, maar ik voelde ze en ik wist zeker dat ze er waren. Ik wilde geen heks zijn, maar pakte haar rug vast en keek haar aan. Even later kon zij weer dansen”.

BV Jomanda

Een duistere zakenvrouw leek geboren en naast het houden van haar school ging zij parttime als assistent in dienst bij de goochelaar John Elferink, die bekend stond om zijn hypnose-shows en de (vermeende) genezende werking hiervan.  Na vier jaar opende zij een eigen praktijk waarin haar paranormale gaven en genezingstechnieken optimaal werden geëxploiteerd. Jomanda was het absolute, Nederlandse middelpunt voor zij die troost en hulp zochten in een wereld waar de wetenschap geen weet van had. Naast de drukbezochte healings in Tiel, ontwikkelt zij een productlijn om haar spirituele gaven heen en verkoopt petflessen met gezegend spuitwater, sieraden, t-shirts, videobanden, cd’s en genezende inlegzolen. De kassa zingt van blijdschap en de zucht naar geld doet haar geloven in haar eigen leugen. “Geld is niet waar ik het voor doe. Het gaat om de genezing van mensen, maar in de hedendaagse maatschappij moet je nu eenmaal geld vragen voor dingen”.

Sylvia Millecam

Naast de overweldigende groepen “normale” Nederlanders die haar producten en diensten lustig afnamen, riepen  ook sommige hulpbehoevende BN’ers haar om hulp. De bekendste en veruit meest pijnlijke zaak was die van de aan borstkanker lijdende Sylvia Millecam. Gedurende het, volgens Jomanda bezig zijnde, genezingsproces kreeg Millecam adviezen en recepten die de kanker lieten verdwijnen. Salieblaadjes, warme honing en levertraan. Samen op een lepel, dagelijks innemen en langzaam inslikken. De receptuur mocht niet baten en in 2008 begon het strafrechtelijke proces tegen Joke Damman voor mishandeling met de dood ten gevolge van en het onthouden van medische zorg. Een proces dat tot de Hoge Raad werd gevoerd en in 2013 tot een volledige vrijspraak leidde…

Lees ook interviews met:

The School of House

Gianni Agnelli

- Independer

Mipacha

High Potential Academy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>