Hotel Mhondoro

Part 2: Waarom Zuid-Afrika?

Jasper Bruinsma: “We waren beiden al extreme Zuid-Afrika liefhebbers. Annemarie had Africa Junkie opgezet, een reisbureau dat voorziet in maatwerkreizen, en ik was er – doordat mijn ouders al 15 jaar in de Westkaap wonen – ook al heel veel geweest. Toen de mogelijkheid voorbij kwam om deze lodge te (her)ontwikkelen en te runnen was de keuze snel gemaakt. Je hebt erg veel kansen om een heel hoge kwaliteit van leven te halen in dit land. En zeg nou eerlijk; hoeveel Nederlanders krijgen de kans om zo tussen de wilde beesten in ‘the middle of nowhere’ te wonen en werken?”

 “Vastgoedcrisis nam plezier weg”

Jasper vervolgt: “Hier kwam bij dat mijn projectontwikkelingsbedrijf in Nederland al een paar jaar niets concreets meer ontwikkeld had en met name bezig was met consultancy opdrachten. De crisis had vanaf 2008 keihard ingeslagen op de vastgoedmarkt en ook steeds meer in de winkelontwikkeling waarin ik mij bevond. De sfeer op de markt werd grimmiger en afspraken werden steeds minder nagekomen om vervolgens teleurgesteld terug te keren naar de onderhandelingstafel. Het haalde het plezier de laatste jaren steeds meer uit mijn werk”.

 Vroege tragedie veranderde de hele uitdaging

Wat dat betreft vielen begin 2013 alle puzzelstukjes op zijn plaats en was het precies de juiste tijd om de stap in het diepe te wagen met de verhuizing naar Mhondoro. Naast het managen van de lodge was het dus de bedoeling om deze verder te ontwikkelen en te verdubbelen in grootte. Echter twee maanden na aankomst brandde het hoofdgebouw van de lodge helemaal af en werd de (her)ontwikkelopgave nog veel groter. Bijkomende heftige consequentie was dat de rest van de lodge nu ook helemaal dicht moest voor de gasten.

 “Ik vertrek”

Iedereen kent dit soort tragedies wel van het tv programma “Ik vertrek”; een Nederlands stel vertrekt naar het buitenland om daar hun geluk te beproeven, maar valt letterlijk in elke kuil die er op hun pad komt. Zoonlief heeft moeite om op de lokale school mee te komen, papa wordt belazerd door de lokale aannemer en is continue aan het stoeien met de waterleiding en de moeder des huizes raakt in een steeds verdere depressie. Na de brand maakte Jasper ook kort zo’n scenario mee. Hij kon de tegenslag echter snel omzetten in iets positiefs door de situatie te gebruiken en de lodge alleen nog maar van meer features te voorzien. “De brand heeft ons achteraf gezien de kans gegeven om iets heel bijzonders te kunnen creëren”. En misschien is dat wel de sleutel voor succesvol ondernemerschap. Tegenslag en traumatische gebeurtenissen op een creatieve manier omzetten in pluspunten voor de ondernemingsstrategie. Of zoals Johan Cruyff zou zeggen: “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

Wat maakt Mhondoro dan zo bijzonder?

“Naast de stijlvolle architectonische vormgeving hebben we gekozen voor een echt eigentijds interieur. We noemen het zelf African Chic. Het is niet de typische donkere safari lodge stijl met donker hout, Chesterfields en geweien aan de muur”.

 Oog om oog tand om slagtand

“Hetgeen ons echter nog extra onderscheidt is een ondergrondse kamer met een raam net boven de grond. Dit hebben we zo’n 60 meter voor de lodge gebouwd. Daar omheen is een waterplaats aangelegd. Deze ondergrondse kamer is vervolgens door een tunnel verbonden met de hoofd lodge zodat – als je op het dek zit en er komen b.v. olifanten aanlopen – je via de tunnel naar de waterplaats kunt lopen en dan van vlak boven het water, echt van heel dichtbij en vanuit een lage positie, naar de drinkende en badende beesten kunt kijken”.

“Ik heb al meerdere volwassen mannen in tranen gezien”

“Ik heb al meerdere malen emotionele situaties meegemaakt doordat gasten overweldigd waren door de intense ervaring. Heb zelfs grote volwassen mannen met de tranen in hun ogen gezien. Op dat soort momenten realiseer je je dat dat het is waar je het allemaal voor hebt gedaan; mensen letterlijk de ervaring van hun leven geven”.

 Voor een dubbeltje op de eerste rij

“Mhondoro ligt in het Welgevonden Game Reserve, een beeldig groot privé natuurgebied met o.a. ‘the big 5’. En dat slechts 2 uur 45 minuten – makkelijk zelf te rijden – van Johannesburg en zonder malaria. Een paar van onze verdere USP’s zijn: geweldig personeel, zeer goed eten, een sterrenkijk dek met een grote telescoop, het feit dat we kindervriendelijk zijn en het feit dat we niet zo duur zijn als de privé parken in de omgeving van het Krugerpark We zitten in een nog redelijk onbekend gebied. Dat zorgt ervoor dat we nog niet die prijzen kunnen vragen. Je krijgt dus relatief veel meer waar voor je geld”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>