IMG_6168-20150907-202003657_1

Newspresso

“Je bijpraten over nieuws dat je gewoon móet en wíl weten, gebracht op een manier alsof het lijkt dat je beste vriend(in) je even bijpraat. En dat in de tijd dat je één espresso drinkt, on-the-go dus”. Het is een gedurfde stellingname. Toch denkt Liza Jansen hier geen woord mee gelogen te hebben. Succesvol ondernemen als scribent op het internet anno 2015 is ongeveer net zo moeilijk als blanke vrouw de 200 meter sprint op een WK winnen. Maar ook dat is niet onmogelijk gebleken, zo heeft Dafne Schippers ons geleerd.

Je onmisbare shot nieuws on-the-go

Het internet puilt uit met nieuws. Het lijkt wel een vergaarbak waar zelfbenoemde journalisten ijverig content de wereld in schieten zonder zich te vergewissen of iemand hier wel op zit te wachten en wie zijn of haar doelgroep zou moeten zijn. Om over een verdienmodel maar te zwijgen. Met een zware rugtas aan internationale journalistieke ervaring is Liza met haar Newspresso nieuwsbrief voortvarend uit de startblokken geschoten. Gaat dit ook haar “gouden race” worden? Oordeelt u zelf…

VN correspondent Xinhua New York

Liza behaalde haar bachelor geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam alvorens de hutkoffer te pakken en invulling te geven aan haar eigen American Dream. Een jaar lang werkte zij als VN correspondent voor het Chinese persbureau Xinhua in New York om de grote irritatie van de Chinezen- de gekleurde bril waarmee de Westerse wereld zich superieur waant- eens van een objectiever sausje te voorzien. De hectiek van The Big Apple kon haar slechts tijdelijk behagen. Het was aan de andere kant van de oceaan- Londen- waar zij haar masters diploma behaalde in financial journalism aan de pretentieuze City University.

Britse elite onder de loep

De lang gekoesterde missie om als correspondent te werken werd bewaarheid door voor onder andere het Parool en de Belgische krant De Standaard over de Engelse huizenmarkt en klassenmaatschappij te schrijven. Wie weleens in de City komt weet hoe Arabieren en overige puissant rijke buitenlandse stervelingen hier geld spenderen alsof het een ordinair potje monopolie behelst. Hoe geïsoleerd en afgesloten de almaar rijker wordende elite in Engeland leeft ten opzichte van de andere klassen boeide haar enorm.

Hoe weet jij wat belangrijk nieuws is?

“Door mijn ervaringen voor verschillende kwaliteitspublicaties haal ik overal goeie artikelen vandaan. Mijn buitenland ervaring helpt hier bij. Hierdoor heb ik een zekere feeling voor nieuwswaardige feiten en ontwikkelingen in kranten als The New York Times en The Washington Post opgedaan. Mijn missie is om nieuws lezen weer leuk te laten zijn”.

“Grofweg bestaat elk “nieuwsshot” (de nieuwsbrief) van Newspresso uit de volgende opbouw: het eerste gedeelte bevat de need to know, met een overzicht van het nieuws van de afgelopen week dat je gewoon moet weten aangevuld met discussiepunten over het nieuws uit internationale kwaliteitsmedia. Vervolgens komt de good to know, met korte samenvattingen en teasers naar artikels – wederom uit internationale media – over lifestyle-achtige onderwerpen. Afsluitend is er een where to go-sectie, met weekendtips. Daardoor moet je zin krijgen in het weekend, en word je als het ware beloond dat je het hele stuk tot je hebt genomen. Zo probeer ik nieuws te brengen vanuit een andere, internationalere invalshoek waardoor je het onderwerp en de bijbehorende achtergrond ook echt begrijpt”.

Coworkation: ondernemen vanuit een hangmat

Het was nota bene in de rijstvelden op Bali en vanuit de strandstoel waar haar concept en manier van werken vorm kreeg.  Op een zogeheten coworkation (een combinatie van werken en op vakantie) vatte Liza het idee op dat je ook prima vanuit een hangmat een bedrijf kunt opzetten. Hoewel menigeen bij de combinatie van vakantie en werken op een exotische bestemming associaties heeft met plezierige strandfeestjes, veel Corona’s en sterke verhalen voor het thuisfront heeft Liza een dergelijke ‘werkvakantie’ als zeer productief ervaren.

Het nieuwe ondernemen?

“Toen ik vertrok naar Bali was iedereen buitengewoon sceptisch. ‘Werken op een tropisch eiland aan je eigen concept? Geloof je het zelf?’ Achteraf kan ik zelfs stellen dat ik daar effectiever ben dan wanneer ik in Amsterdam werk, omdat je constant de prangende drang hebt om er op uit te trekken en daardoor zoveel mogelijk gedaan wil krijgen in een zo kort mogelijke tijd. Zo’n coworkation komt er in feite op neer dat je gewoon bereikbaar bent voor klanten, je mailbox niet uitschakelt naar out-of-office, meedenkt met elkaars concept en inspiratie en energie deelt. Bovendien zijn de kosten van het verblijf vele malen lager dan in steden als Amsterdam, New York, Londen en sluit je de dag af op het strand met een welverdiend Bintang biertje terwijl je de zon ziet ondergaan”.

Toekomstdroom

Gevraagd naar haar toekomstdroom is Liza helder. “De wereld over reizen met mijn laptop om al  liggend vanuit een hangmat Newspresso tot een succesvolle, vernieuwende en renderende nieuwsbrief te laten uitgroeien. Op dit moment ben ik in gesprek met koffiemerken om een mogelijke samenwerking aan te gaan”.

Ben je benieuwd of Newspresso je tot nieuwe belangrijke inzichten gaat brengen? Lees hier de laatste nieuwsbrief, bezoek de website en oordeel zelf..

Lees ook interviews met:

Gianni Agnelli

Independer

Mipacha

The School of House

Rob Labadie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>