Mhondoro 2

Mhondoro: “In Afrika lig je snel een streepje voor”

Tot nu heeft de focus op ons ondernemersplatform voornamelijk gelegen bij ondernemers die actief zijn in Nederland of vanuit daaruit hun business hebben ontplooid. Aan deze traditie maken wij abrupt een einde.

Bravebiz dompelde zich namelijk onder in het land van de onbegrensde mogelijkheden en de betoverende klimaten: Zuid-Afrika. Een land dat amper de tijd heeft gehad om te herstellen van zijn diepe raciale wonden en ruim 20 jaar later al nadrukkelijk in het achterwiel hijgt van de eerste wereldlanden. Om het ondernemersklimaat te verkennen interviewde Bravebiz Jasper Bruinsma die samen met zijn vrouw Annemarie Sechterberger de indrukwekkende Mhondoro Game Lodge heeft (her)ontwikkeld en runt in het noorden van Zuid-Afrika, vlak tegen de grens met Botswana. In het eerste gedeelte van dit tweeluik gaan we op zoek naar de verschillen met ondernemerschap in Zuid-Afrika en de mogelijkheden voor de buitenlandse entrepreneur.

 Rechtschapenheid Nederlandse overheid groot goed

“Een belangrijk verschil tussen ondernemen in Nederland en Zuid-Afrika is de rol van de overheid. Hier staat president Zuma aan het roer en dat heeft invloed op het functioneren van iedereen.

Mismanagement en corruptie zijn in Afrika daardoor bijna normaal en rijzen de pan uit. Echt beleid lijkt er niet te zijn. De regels veranderen per week. De eigen partij van Zuma, het ANC, is volgens een officiële verklaring van Zuma zelf het eerste belang. Pas daarna komt het land Zuid-Afrika. Het is iedere keer een uitputtingsslag om hier dingen geregeld te krijgen. Je weet letterlijk niet of het een week of een jaar gaat duren. Nergens lijkt het zo gewoon als in Afrika, om eindeloos onder een boom te zitten wachten op werk of een simpel antwoord.

Regelmatig komt het voor dat hele regio’s zonder elektriciteit zitten. Wij hebben een generator om dit op te vangen. Maar als je die niet hebt ben je echt de sigaar. Hier merk je dat een stabiele en democratisch verantwoordde overheid, zoals wij die kennen in Nederland, echt een groot goed is”.

 Valkuilen voor Nederlandse ondernemers?

“Een grote valkuil voor de buitenlandse entrepreneur is de mentaliteit van de lokale zwarte en gekleurde werknemer. En die 2 mag je niet als hetzelfde zien! De onderlinge verschillen zijn namelijk een groot probleem, zoals dat ook sterk was (en soms nog is) tussen de Europese culturen en onderling bij de Balkan landen. De ene partij wil absoluut niet met de andere vergeleken worden of samenwerken. En al helemaal niet ONDER de ander werken. Dit kan veel problemen en emoties oproepen en kan het goed functioneren van je bedrijf ondermijnen. Wij zijn daarnaast gewend vriendelijk met werknemers om te gaan en dat je het werk, als ze dit eenmaal kennen, aan hen kunt overlaten. Hier moet je ze helaas vaak echt aan het handje nemen en kan je er niet op rekenen dat een opdracht goed wordt uitgevoerd. Je moet er continue achteraan zitten om een afspraak gedaan te krijgen.

“Die Europese manier van werken is hier nog letterlijk vreemd”

Scheidt werk en privé, want als je te loyaal bent maken ze er misbruik van. Dit zit misschien in hun cultuur. Een baas is de baas en niet iemand om een glas mee te drinken. Die Europese manier van werken is hier nog letterlijk vreemd. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met het opleidingsniveau dat nog steeds te laag is. Alhoewel, daar wil ik heel duidelijk in zijn, de zwarte/gekleurde Zuid-Afrikaanse middenstand ontwikkelt zich momenteel razend snel. Echt indrukwekkend”.

Mogelijkheden voor buitenlandse ondernemer?

“Misschien komt het door mijn achtergrond en interesse, maar ik zie in het vastgoed en de projectontwikkeling veel kansen. Doordat de nationale valuta- de Rand- extreme klappen heeft gehad is het voor een buitenlander goedkoop om wat te kopen in Zuid-Afrika. Dit geldt voor koophuizen maar ook voor grote internationale retailconcepten. Om je een idee te geven, Zara en H&M hebben hier pas recentelijk een vestiging geopend. Als we Mhondoro operationeel hebben afgerond verhuizen mijn vrouw en ik naar de Westkaap. Zij kan dan haar bedrijf Africa Junkie uitbreiden terwijl ik mijn passie voor vastgoed weer oppak. En dat is zeker geen straf hier”.

 Change of scenery maakt bijzondere krachten los

“Daarnaast liggen in het toerisme en de hospitality branche veel mogelijkheden. Deze markt kan nog erg groeien. De wereld wordt immers reislustiger en nieuwsgieriger. Qua veiligheid zit je in Zuid-Afrika ook goed. Er is hier nog geen dreiging van terroristische aanslagen. Ik heb gemerkt als mens, maar ook als ondernemer, dat a change of scenery bijzondere krachten in je losmaakt. Als je een keer wat anders zoekt dan file rijden op de A2 of je standaard leefomgeving en veel waarde hecht aan de kwaliteit van leven ben je in dit land echt aan het goede adres. Bovendien merk je- ook ten opzichte van de blanke Zuid-Afrikaan- dat je een voorsprong hebt qua know-how en smaak. In Afrika ben je snel een witte raaf. En dat biedt mogelijkheden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>