Maxmundo

Maxmundo: Zoef Zoef door Amerika

Op een motor van Chili naar New York rijden om de dagelijkse sleur de rug toe te keren en  de wereld een betere plek te maken om te leven. Max Wohlgemuth Kitslaar deed het na zeven achtereenvolgende jaren met een uitsluitend commerciële bril naar onze aardkloot te hebben gekeken. Onderwijl maakte hij pitstops bij lokale ondernemers die een helder beeld hebben bij de invulling van hoe je deze wereld daadwerkelijk een betere plek maakt om te leven.

Max Wohlgemuth Kitslaar- zoon van een advocaten echtpaar met buitenlandse roots-  dompelde zich gedurende 6 maanden onder als avonturier en business watcher in Amerika en viel van de ene verbazing in de andere. Heelhuids wist hij op zijn motor uiteindelijk Times Square te bereiken. Een prestatie an sich. De bevindingen waren zo’n eye opener voor hem dat hij besloot er een ondernemingsconcept aan te hangen. Hoe in godsnaam?

Business storyteller

Max: “Eenvoudig gezegd door het delen van verhalen van bedrijven die iets doen om de wereld een betere plek te maken. De interessante verhalen liggen tijdens zo’n reis echt voor het oprapen. Mijn doel was om het echte verhaal te ontdekken en dan hier door te vertellen als marketingtool voor die bedrijven. De meeste mensen en media denken bij Latijns-Amerika namelijk direct aan een slangenkuil waar corruptie en drugsoorlogen dagelijkse kost zijn. Inmiddels ben ik in te huren als spreker en business schrijver die mensen aanzet om hun leven een boost te geven en te leren van andere individuen of bedrijven”.

“Maar er is meer” zoals Peter R. De Vries  zijn SBS6 kijkers als cliffhanger vlak voor de zoveelste reclame-onderbreking zou toevertrouwen.

Social entrepreneurship is een business model!

Max vervolgt: “Social entrepreneurship is een winstgevend business model. En niet zo’n beetje ook! De 37 social businesses die ik heb aangedaan hanteren modellen waar ik tijdens lezingen in Nederland mensen mee kan verrassen en verrijken. Hoeveel Nederlanders hadden dat voor mogelijk gehouden?”

Welke social enterprise in Amerika heeft een bijzondere indruk achtergelaten?

Laboratoria gevestigd in Peru is een mooi voorbeeld. Bedrijf met een geweldig sociaal concept. Zij leiden meisjes uit achterstandsbuurten in Lima op tot ontwikkelde webdesigners. Dit is zo’n doorslaand succes dat allemaal top bedrijven hun naam er aan willen verlenen”.

“Ander bijzonder voorbeeld is dat van Crepes & Waffles. Een Colombiaanse restaurantketen waar het gros van de werknemers alleenstaande vrouwen zijn die hun man in de burgeroorlog hebben verloren. Zij leren zo een zelfstandig bestaan op te bouwen”.

Man in het zadel inspiratiebron Amerika-reis

Gevraagd naar hoe origineel zijn concept is antwoordt hij: “Ik ben op het idee gekomen toen ik op vakantie was op Mallorca. Het was het moment dat ik besloot om het roer om te gooien in mijn leven. Het commerciële werk uitsluitend gericht op geld – en niet het beter maken van de wereld –  was ik beu. Ik las het boek Man in het Zadel  van Paul van Hooff over zijn motortocht van het noordelijkste puntje van Alaska tot aan Zuid-Argentinië en was direct verkocht”.

 “Most people are reluctant to start acting”

Uiteraard ben ik als fervent reiziger en avontuur benieuwd naar wat Max als belangrijkste winstpunt van zijn trip heeft beschouwd. Naast het feit dat hij er een onderneming aan over heeft gehouden natuurlijk. “Dat je echt moet durven om de status quo los te laten. Ik ben op dit moment gelukkiger dan ooit tevoren omdat ik voel dat mijn bijdrage de wereld beter maakt. In Nederland bestaat een grote angst om als buitenbeentje te worden gezien. Iedereen heeft in mijn optiek een idee om deze wereld beter te maken, probleem is alleen most people are reluctant to start acting”.

Contrast met Nederlandse hokjesgeest

In de Nederlandse realiteit van kantooreilanden, twee onder één dak woningen, keurig gladgestreken grasgazonnetjes inclusief stoïcijns kijkende tuinkabouters en boterhammen met pindakaas klinkt dit als een romantisch en haast utopisch idee. “Wat denk die gast wel niet” zal een docent geschiedenis op de middelbare school in Raamsdonkveer zijn vrouw toesnauwen.

Zou je ook willen leven in Amerika?

“Nee. Leven in Amerika, zeker Zuid-Amerika, is a tough cookie. In Nederland kan ik grotere resultaten bereiken. Concrete social business modellen voorleggen aan bedrijven bijvoorbeeld. Wel ben ik bezig met het plannen van een nieuw avontuur”.

Wil je meer lezen over de avonturen van Max op zijn motortocht door Amerika? Of ben je benieuwd naar de social business modellen van Amerikaanse makelij? Koop een pre sale exemplaar  van zijn boek “Life is out therehier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>